26 December 2010

Bismillah.

Alhamdulillah. dalam keadaan ribut salji yang memberontak di Nizhniy pun, awak semua masih tekad untuk menyusun langkah menghadiri usrah. semoga kehadiran awak semua mendapat saham di akhirat sana.InsyaAllah.

dan blog ini, sekadar rujukan buat awak semua (yela tahap fokus maksima seseorang pn hanyalah 45minit dan usrah kita berjalan selama 2 jam..so faham-faham je la.).

ikut perkiraan, sudah 2 minggu berlalu semenjak program ‘Ini Sejarah Kita’.

dan jangan risau jika awak semua masih lagi belum menemui logam, masih lagi dipergunakan dan masih lagi banyak yang belum. kerana kita sedang menjalani satu proses untuk mengenal diri sendiri. ya, memang kita dah tahu apa “Ini Sejarah Kita”. sejarah islam sedari zaman rasulullah hingga zaman kita sekarang.  kita dah tahu yang islam sekarang masih lagi berada di fasa I dan rasanya sangat jauh untuk mencapai ketamadunan islam

tetapi pernah dengar tak kata-kata ” jika kita nak ubah dunia, kita kena ubah bermula dari diri sendiri”.

sekarang ini, persoalannya, sudah kah kita tahu “sejarah saya”? siapa saya? apakah status saya? single but not available?

untuk berubah kita perlu tahu kenapa kita perlu berubah. kerana berubah tanpa sebab hanyalah satu fesyen.

ya, fesyen semata-mata. kerana fesyen sentiasa berubah dan tidak konstant. bila jemu ditukar dengan style yang lain. hingga si pemakai hilang tujuan kepada kenapa perlu berpakaian. adakah untuk menutup badan atau menayangkan badan.

saya juga kamu semua sudah tahu kenapa rasulullah berhijrah. jika kamu terasa berat mendengar ayat ubah, maka boleh dilihat dari konteks lain. konteks hijrah.

dan terdapat juga sunnatullah dalam hijrahnya Rasulullah. orang muhajirin pada ketika itu, terdapat segelintir yang berasa berat hati untuk meninggalkan saudara, rumah, perniagaan dan wang mereka untuk pergi ke madinah. tetapi, demi janji Allah yang pasti, mereka akhirnya tetap berhijrah dan sanggup meninggalkan semuanya demi Allah.

dan dalam konteks kita sekarang, berlaku juga sunnatullah tersebut. jadi tidak hairanlah apabila kita decide hendak berhijrah, pasti ada sahaja bisikkan yang masuk ke dalam dada ini. yang menimbulkan persoalan was-was dan berat hati untuk berhijrah. menyebabkan semangat kita untuk berubah luntur sedikit demi sedikit.

dan bisikkan itu kamu pun sudah tahu adalah daripada siapa kan? jin dan manusia.

cara untuk counter act pun kamu dah tahu.

apa lagi yang kamu tak tahu ni? saya pun tak tahu apa yang kamu tak tahu tapi saya tahu apa yang kamu sudah tahu.

berubah itu bukan satu keperluan tetapi satu kemestian. it may sound cruel and dictator but the more you grow to know islam, the more you will understand why.

we were born not to be perfect but to be the best. so, berubah untuk menjadi yang terbaik awak boleh jadi. bukan yang paling sempurna awak boleh kecapi.

“Rome wasn’t build in one day but in 100 years and it took only 30 seconds to destroy it “.

dan berdasarkan kata-kata tersebut makanya, untuk berubah bukan mengambil masa sehari..tetapi mengambil sejumlah masa. tetapi untuk berpaling semula kebelakang, tak sampai sekelip mata pun.kerana hati kita sentiasa berbolak balik…=(

don’t worry. you are not alone in this road. Allah is always there and me and you to help each other.

till the next usrah..miss you girls..^^

wassalam.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: